/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Komoly lendületet kaphat az európai hidrogén alapú áruszállítás

2023. február 20. 17:10   |   Autoblog
címkék:  

Az Air Liquide és a TotalEnergies bejelentette, hogy egy nagyszabású együttműködés keretein belül egy 100 hidrogén töltőállomásból álló hálózatot építenek ki Európa-szerte. Az állomások a legfontosabb európai kereskedelmi útvonalak mentén lesznek telepítve a nehézgépjárművek ellátását célozva, így lehetővé téve a hidrogén áruszállítási felhasználásának fejlesztését.

Air_Liquide_hidrogen_toltoallomas

Az idén induló vállalkozás célja, hogy az elkövetkező években hidrogén töltőállomásokat létesítsen Franciaországban, a Benelux államokban és Németországban a TotalEnergies brand.gen lánc részeként. Ez komoly lendületet adhat a hidrogén alapú áru- és személyszállításnak, amit a szakértők az első fontos lépésnek tekintenek a hidrogénhajtás széleskörű elterjedése szempontjából. A töltőállomásokat használó buszok és teherautók ugyanis megteremthetik azt a kritikus forgalmat, amely üzletileg is megtérülővé teszi a töltőállomások telepítését, az így folyamatosan bővülő hidrogén infrastruktúra pedig már élhetővé teszi a hidrogén meghajtású személyautók használatát is.

A hidrogénhajtás Magyarországon

Mint ismeretes, Magyarországon jelenleg egy, a Linde által üzemeltetett, egyelőre nem közforgalmú hidrogén töltőállomás üzemel, ám a jövőben a szakpolitika országos hálózat kialakításával számol.

Egy hónappal ezelőtt éppen a hidrogénhajtással kapcsolatos tapasztalatok bővítése kapcsán három napon át közlekedett demonstrációs jelleggel egy Toyota-Caetano hidrogén üzemanyagcellás elektromos autóbusz Pakson, a magyar hidrogén völgy központjában, a JIVE-2 projekt részeként, mely az eddigi legnagyobb uniós társfinanszírozású hidrogénbusz program Európában.

A január 16. és 18. közötti programon hidrogén busz konferenciát, szakmai és pályaorientációs napot is szerveztek ahhoz kapcsolódóan, hogy a busz ebben az időszakban részt vett Paks közösségi közlekedésében, az 1-es vonalon. Az utasok díjmentesen vehették igénybe a hidrogénüzemű buszt.

A szervezők azt remélik, hogy a paksi esemény fontos mérföldkövet jelentett a hazai hidrogén infrastruktúra fejlesztése, és az emissziómentes tömegközlekedésre tökéletes alternatívát jelentő hidrogén üzemanyagcellás elektromos meghajtás iránti igény megalapozása tekintetében. Ez ugyanis nagyban felgyorsíthatja a hazai töltőállomások telepítésének ütemét is, amelynek eredményeképp nagyobb számban tűnhetnének fel a melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogénhajtású személyautók is a forgalomban.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/