/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Több mint 1000 kilométert tett meg egy tankkal a hidrogénhajtású Toyota

2021. május 31. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

A vadonatúj Toyota Mirai 1000 km feletti távolsággal állított fel új világrekordot. A Toyota Mirai ismét bebizonyította, hogy hidrogénhajtással kiemelkedően nagy távolság tehető meg egyszerűen, kényelmesen és nem utolsósorban teljesen károsanyag-kibocsátás nélkül.

A rekordkísérlet május 26-án, szerdán reggel 5 óra 43 perckor vette kezdetét a Hysetco Orly-ban működő hidrogéntöltő állomásán, és 1003 km lefutása után ért véget. Ezt a távolságot a Mirai egyetlen tankolásnyi hidrogénmennyiséggel futotta le, közúton, Párizstól délre, Loir-et-Cher és Indre-et-Loire megyében, miközben fogyasztását és a megtett utat is független minősítő szervezet mérte és hitelesítette. A rekordkísérlethez úgynevezett zöld hidrogént használtak, a Mirai átlagfogyasztása a próbán 0,55 kg/100 km volt (az autó tartályai összesen 5,6 kg hidrogén befogadására alkalmasak).

A teljes hajtáslánc és benne az üzemanyagcella magasabb hatásfokával, nagyobb hidrogéntartályaival, valamint a karosszéria kifinomultabb aerodinamikájával az új Mirai a korábbinál hosszabb, 650 km-es hatótávot kínál normál vezetési és használati körülmények között is. Tartályai egy 700 bar névleges nyomású hidrogénkúton kevesebb mint 5 perc alatt újratölthetők. Az 1003 km-es rekordtávolság eléréséhez a vezetők különösen gazdaságos stílusa is hozzájárult, azonban a körülmények ezen kívül semmilyen más tekintetben nem különböztek a hétköznapiaktól.

A Mirai az emissziómentes közlekedés megvalósíthatóságának iskolapéldája, hiszen biztonságos, kényelmes, hosszú hatótávú és egyszerűen újratölthető is. A hidrogén, mint nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiahordozó kiválóan alkalmas közlekedési és energiatárolási célokra, így elterjedése a teljes társadalom fejlődésére komoly hatással lehet. A hidrogénnel megvalósítható a valóban kibocsátásmentes mobilitás, nem csak közúton, de kötött pályán, vízen és a levegőben is. Ugyanakkor a hidrogén, mint ipari és háztartási energiaforrás szintén kiváló. Mindezek alapján a Toyota a lehető legtöbb területen támogatja a hidrogén, mint energiahordozó népszerűsítését és terjesztését. Ilyen terület például az energiatermelés (EODev), a hajózás (Hynova), a taxi- és buszközlekedés (Hype és RATP), a teherszállítás (Hino), a hidrogénalapú városi élet (Woven City) és még sok egyéb.

A világrekord-kísérletben résztvevő négy sofőr között ott volt Victorien Erussard, az Energy Observer kitalálója és kapitánya. A további három vezető James Olden, a Toyota Motor Europe fejlesztőmérnöke, Maxime le Hir, a Mirai termékmenedzsere, és Marie Gadd, a Toyota franciaországi PR-vezetője voltak.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/