/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Zöldhidrogén-termelő rendszert telepített a Honda

2023. február 06. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

A németországi Honda R&D Europe zöldhidrogén-termelő létesítményt hozott létre a vállalat Offenbachban található bázisán. Ez az ultramodern eszköz a fotovoltaikus rendszerekből származó napenergia-felesleget hasznosítja, hogy – elektrolízis útján – zöld hidrogént állíthasson elő.

433138_Zöld hidrogén-termelő rendszert telepített a Honda R&D

Az új befektetés a Smart Company koncepció végrehajtásának legutóbbi fázisa, s olyan tesztkörnyezet létrejöttéről árulkodik, ami a megújuló forrásból származó energiát – maximálisan – kihasználó technológiák fejlesztését és tesztjét segíti.

A létesítmény a legmodernebb eszközöket sorakoztatja fel. Ilyen például a 749 kW csúcsteljesítményű napelemrendszer, a másodlagos, akkumulátoros energiatároló egység, a fejlett, egyirányú Honda Power Charger S+ (4G) töltő, a kétirányú Honda Power Manager intelligens töltő, valamint a rendszerről üzemeltetett elektromos, illetve hidrogénüzemű járművek flottája. Mindezek a németországi Honda R&D Europe GmbH munkatársai által fejlesztett energiagazdálkodási rendszerhez kapcsolódnak. A Smart Company révén könnyedén kipróbálhatóak lesznek a fejlesztés alatt álló műszaki megoldások és rendszerek.

A zöld hidrogén helyszíni termelése és felhasználása

Idén a Honda R&D Europe GmbH és a Honda Research Institute Europe GmbH továbbfejleszti energiagazdálkodási rendszerét, illetve annak részeként a – napenergia-többletet kihasználó –, fotovoltaikus zöldhidrogén-előállítást és –felhasználást is. Ez az ultramodern eszköz segít megőrizni a napelemrendszerekből nyert, fel nem használt energiafelesleget, és – elektrolízis útján – zöld hidrogént állít elő.

A napenergia-felesleg segítségével előállított, tehát megújuló forrásból származó hidrogén decentralizált termelése hatékony megoldás arra, hogy tiszta energiát használhasson a közlekedési ágazat, hiszen széndioxid-kibocsátás nélkül mozoghatnak a járművek és még olcsóbbá válhat a hidrogén előállítása. Bárhogy is, ezt némiképp korlátozza a hidrogén ingadozó elérhetősége és az újratöltési folyamat viszonylag magas energiaköltsége. A németországi Honda R&D Europe GmbH korábban már kidolgozott egy újratankolási rendszert hidrogénüzemű járműveknek.

Itt a hangsúly az úgynevezett „újratöltési időkereteken” van, melyek lehetővé teszik a hidrogénüzemű járművek szükségletalapú, energiahatékony feltöltését, méghozzá azt figyelembe véve, hogy elérhető-e éppen megújuló forrásból származó hidrogén, vagy sem. Alkalmazásuk a CO2-kibocsátás és a költségek jelentős csökkenését vonja maga, ilyenformán arra ösztönzi a flottaüzemeltetőket, hogy megújuló forrásból származó hidrogént használjanak.

Hogy az eredmények ellenőrizhetőek legyenek és jóváhagyást kapjon a hidrogén-utántöltési tanulmány, a Honda R&D Europe GmbH megkezdte a szükséges eszközök telepítését. A rendszer egy elektrolizálót, egy kis- és egy nagynyomású tárolótartályt, egy kompresszorberendezést, valamint egy kísérleti hidrogén-utántöltő állomást foglal magában.

Egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a hidrogént ígéretes energiahordozóként tartják számon. Tárolható és szállítható, nem mellesleg gyors újratöltést tesz lehetővé. Ma már világszerte ismert tény, hogy a zöld hidrogén kulcsfontosságú szerepet játszik majd a globális felmelegedés ütemének mérséklésében.

Az iparban már évtizedek óta használják a hidrogént, a zöld hidrogén piaca azonban csak most kezd kialakulni. A Honda R&D Europe GmbH hatékony és takarékos zöld hidrogén-utántöltési tanulmánya jelentős előrelépés, hiszen zöld hidrogén előállításával és felhasználásával oldja meg a napenergia-feleslegből származó elektromosság tárolásának problémáját.

A Honda szakemberei már régen felismerték a hidrogénben rejlő lehetőségeket, így immáron 30 éve végeznek kutatási és fejlesztési tevékenységet a hidrogéntechnológia és az üzemanyagcellás elektromos járművek területén. A vállalat elkötelezett a bolygónkat érintő környezeti problémák megoldása mellett, és arra törekszik, hogy 2050-re termékei és tevékenységei egyaránt karbonsemlegessé váljanak. Ennek érdekében három fontos területen tett kezdeményezéseket: karbonsemlegesség, tiszta energia és erőforrás-visszaforgatás. Mindemellett a márka igyekszik kibővíteni a hidrogén felhasználási körét és ösztönzi a hidrogén iránti keresletet.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/