/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

Holnaptól él az új útdíj rendszer

2014. december 31. 11:05   |   Autoblog
címkék:  

Holnaptól, 2015. január 1-től él az új útdíj rendszer, amely az eddigiek mellett díjkötelessé teszi az M-jelzésű autópályák és autóutak használatát, néhány rövid szakaszt kivéve. Az eddigi heti, havi és éves matricák mellett megjelennek a megyei matricák is, amelyek személyautóra egy évre 5000 forintba kerülnek. A matricák megyei területi érvényességéről a tegnap közzétett térképek szolgálnak hasznos információkkal.

Gyökeres újítást jelent a hazai gyorsforgalmi úthasználatban az autósok költségeit az esetek többségében jelentősen csökkentő megyei matrica 2015. január elsejétől történő bevezetése. Az időalapú – heti, havi, éves – matricák mellett évi ötezer forintos áron elérhető területi alapú matrica nagyobb kényelmet nyújt. Az új rendszerben segítenek eligazodni a megyei térképek, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetők, letölthetők a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu és az utinform.hu weboldalakon.

Az egyes megyékre vonatkozó térképek a megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatót pedig zöld. A térképek feltüntetik  a megye közigazgatási határán belül található összes gyorsforgalmi úti csomópontot,  külön jelölve  a megye közigazgatási határához legközelebb eső csomópont. Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával az utolsó, kiemelten jelölt csomópontig lehet jogszerűen használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra (pl. 10 napos jogosultság) jogosító termék birtokában lehetséges.

A díjrendelet-módosítás fontos változásairól a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) tájékoztató anyagot készít, amely január 1-jétől letölthető a nemzetiutdij.hu oldalról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat, a táblázási munkák folyamatosan zajlanak. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

2015. január elsejétől a mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére – Nógrád, Jász- Nagykun-Szolnok és Békés megye  kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat – megvásárolható a megyei matrica.  A korábbiak mellett a megyei matrica és más új matricatípusok a szokott értékesítési csatornákon válthatók meg: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, a határátkelőknél meglévő viszonteladói értékesítési pontokon, az ematrica.autopalya.hu weboldalon, valamint a további viszonteladók jelentős részénél, így a Mol, Shell, Agip töltőállomásokon. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon (applikáción keresztül vagy sms-ben) is meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

Türelmi idő is segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 Ft) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. A 2014. december 31-e előtt vásárolt heti (10 napos) és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek.

Autópálya e-matricák 2015-re

Díjkategória Heti (Ft) Havi (Ft) Éves (Ft) Megyei (Ft)
D1  2 975  4 780  42 980  5 000
D2  5 950  9 560  42 980 10 000
U  2 975  4 780  42 980  5 000
B2 13 385 21 975 199 975 20 000

Az árak nem változtak, azonban érdemes tudni, hogy a 8-9 személy szállítására alkalmas, 3,5 tonna alatti kisbuszok átkerültek a D2 kategóriába (7 főben húzták meg a határt), ahol az évest leszámítva kétszer annyiba kerülnek a matricák. Változást jelent az is, hogy a busz kategóriában (B2) az utánfutók (U) után is külön kell fizetni.

Lehet számolgatni, kinek melyik matrica éri meg a legjobban. Nyílván, sokaknak megéri majd kifizetni a megyei matrica 5000 forintos éves díját, ám aki sűrűn jár vidékre, elképzelhető, hogy jobban jár az éves 42 980 forintos matricával. Pest megyében az M31-es autóút, az M0-ás autóút M1-es és M5-ös autópálya, valamint 4-es főút és M3-as autópálya közötti szakasz használatáért nem kell fizetni, egyébként a teljes M0-ás útszakasz és az autópályák városi bevezető szakaszai is díjkötelesek. Kivették a fizetési kötelem alól a Megyeri hidat is, de ez csak azoknak jó, akik például Újpestről Budára járnak át dolgozni.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Zsezse
2014-12-31 - 11:44

A reptérre való kijutás is pénzbe kerül, mert a vecsési elkerülő is díjköteles!


*/