/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Még több pénzt kérnek az amerikai autógyártók

2009. február 18. 19:45   |   Autoblog
címkék:  

A GM 47 ezer alkalmazottól válik meg és újabb 16,6 milliárd dolláros állami segítséget kér. A Chryslernek további 2 milliárd dollárra van szüksége.

Tegnap a GM és a Chrysler is benyújtotta átalakítási tervét a Kongresszusnak. Rick Wagoner, a General Motors elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy cége 47 ezer alkalmazottól válik meg és további 16,6 milliárd dolláros állami segítséget kér. A Chryslernek is további 2 milliárd dollárra lenne szüksége céljai eléréshez. A GM egy éven belül vissza szeretné nyerni profitabilitását, a Chrysler pedig ugyancsak igyekszik bebizonyítani, hogy meg tud állni a saját lábán. Mindketten alacsony fogyasztású új modellek és elektromos autók piacra dobásában látják a kiutat, a GM profiltisztítást is végrehajt, melynek a Saab, a Saturn és a Hummer is áldozatául esik.

A GM 2009-2014 között számos kis fogyasztású modellt kíván piacra dobni. Chevrolet, Buick, GMC és Cadillac márkáira koncentrál majd, míg a Saabot, a Hummert és a Saturn-t eladja. A Pontiac márka rétegmodellekkel fog megjelenni a piacon. Mindamellett a GM az elérhető típusváltozatok számát is jelentősen csökkenteni kívánja. A Chevy Volthoz/Opel Amperához továbbra is nagy reményeket fűz a vállalat, az elektromos hajtású autó jövőre már megvásárolható lesz. A GM állítja, 2014-re személyautó flottájának átlagfogyasztása 6, kisteherautóinak étvágya pedig 8,5 literre mérséklődik. Az üzletmenetet azonban – mint az Wagoner leszögezte – csakis egy újabb 16,6 milliárd dolláros kölcsön segítségével tudja fenntartani. A GM ezzel már mintegy 30 milliárd dollárra tart igényt.

A Chrysler átszervezési tervében közölte, 24 új járművet kíván piacra dobni az elkövetkezendő 2 évben, melyek közül legalább egy tisztán villanyhajtású lesz. Egyik biztosan a Dodge Circuit lesz, mely lényegében egy Lotus Europa karosszériával rendelkező elektromos sportkocsi; jövőre már piacra is kerülhet. A Chrysler a Fiattal való együttműködéstől is jó néhány környezetkímélő, olcsón fenntartható modellt vár. Új, korszerű motorcsaládok bevezetésén is dolgoznak. Emellett természetesen a munkaerő leépítése és a termelés visszafogása is elkerülhetetlen. Hogy ígéreteit valóra válthassa, a Chrysler további 2 milliárd dolláros segélyért folyamodott a kincstárhoz.

Az amerikai kincstár a GM részére a mai napig 13,4, a Chrysler részére pedig 4 milliárd dollárt utalt ki, de ez még csak a kezdet. A GM sokkal rosszabb helyzetben van, s ha bedőlne, magával rántaná az egész beszállítói piacot, majd pedig a nemzetgazdaságot. Ha a GM 2012-ig megkapja az újabb 16,6 milliárdos kölcsönt, végre stabilizálódhat és elkezdheti törleszteni az összeget. Ehhez addig radikális költségcsökkentéseket kell végrehajtania, ezért idén decemberig 47 ezer alkalmazottat küld el és öt amerikai gyárat zár be.    

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/