/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

2021-ben jön a Nikola Tre elektromos kamion

2020. február 14. 19:55   |   Autoblog
címkék:  

A németországi Ulmban, az Iveco üzemében gyártják majd a Nikola Tre akkumulátoros elektromos, illetve később üzemanyagcellás elektromos nehézkategóriájú tehergépkocsikat. Az elektromos nyergesvontatók 480 kW teljesítménnyel és akár 720 kWh kapacitású akkumulátorokkal, 2021-ben érkeznek.

Ulmban, az Iveco üzemében gyártja majd a Nikola Tre típust az Iveco és az FPT Industrial – a CNH Industrial N.V. haszongépjármű-, illetve hajtásrendszer-márkájaként –, valamint a Nikola Motor Company európai vegyesvállalata.

E nehézkategóriás tehergépkocsikra vonatkozó stratégiai és exkluzív partneri kapcsolat keretében a CNH Industrial 250 millió dolláros részesedést vásárolt a Nikola vállalatban. Az együttműködést 2019 szeptemberében jelentették be – ezt gyorsan, már decemberben követte a Nikola Tre bemutatása. A nehézkategóriás tehergépkocsi egy akkumulátoros elektromos jármű, amely az első lépés az üzemanyagcellás elektromos modell felé.

A jelenleg az Iveco alváztervezési központjaként működő ulmi létesítmény ideális pozícióban, Baden-Württemberg tartomány szívében található. A régió célja, hogy képzett munkaerejének és fejlett kutatólaboratóriumainak is köszönhetően az üzemanyagcellás mobilitás vezető centrumává lépjen elő.

Mindezeken túl a német szövetségi kormányzat a közelmúltban közzétette nemzeti hidrogénstratégiájának tervezetét, amelynek célja a hidrogéntechnológia területén működő vállalatok úttörő szerepének kiterjesztése. E stratégia keretében összesen kétmilliárd eurót irányoz elő a hidrogéninnovációs program finanszírozására, a szükséges elosztóinfrastruktúra fejlesztésével együtt.

A projekt első szakaszában a vegyesvállalat 40 millió eurót fektet a gyártóüzem korszerűsítésébe, amely a jármű végső összeszerelésére összpontosít. A gyártás beindítása 2021 első negyedévére várható, és még ugyanebben az évben megkezdődhet a Nikola Tre modellek kiszállítása.

Az elsőként sorozatgyártásba kerülő modellek a 4×2 és 6×2 hajtásképletű, akkumulátoros elektromos nyergesvontatók modulrendszerű és igény szerint méretezhető, akár 720 kWh kapacitású akkumulátorokkal, valamint akár 480 kW (652 LE) folyamatos teljesítményt produkáló elektromos hajtásrendszerrel.

Az ulmi üzemet az Iveco valladolidi és madridi (Spanyolország) gyártóegységei látják majd el a szükséges modulokkal, a termelés gyors felfuttatásával biztosítva a várható ügyféligények kielégítését. Az ugyanezen platformra épülő üzemanyagcellás elektromos változatokat az Európai Unió által finanszírozott H2Haul projekt keretében tesztelik 2021 folyamán, piaci bevezetésük 2023-ra várható.

A jelenleg fejlesztés alatt álló Nikola Tre az új Iveco S-WAY platformra épül, a Nikola tehergépkocsi-technikáival, kezelőelemeivel, valamint információs és szórakoztató rendszereivel. A tesztek várhatóan 2020 közepén kezdődnek, és a prototípusokat idén szeptemberben a 2020-as hannoveri IAA haszonjármű-kiállításon is bemutatják.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/