/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
cng, földgáz, közlekedés, nitrogén-oxid, széndioxid-kibocsátás, üvegházhatás

sűrített földgáz

CNG-járművekkel idő előtt teljesíthető lenne az uniós célkitűzés

időpont:2016. május 25. 15:05

szerző:Autoblog

címkék:

Egyes számítások szerint, ha már a mai naptól gázüzemű járművekre váltanánk, akkor idő előtt lehetővé válna a 2030-ra kitűzött uniós célkitűzés teljesítése. Eszerint 14 éven belül 30 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

hibrid, üvegházhatás

PÉLDÁT MUTATNAK

FedEx: kétmillió mérföld hibrid flottával

időpont:2008. április 29. 15:31

szerző:Autoblog

címkék:

A világ vezető csomagszállító cége, a FedEx újabb 75 darab hibrid hajtásláncú járművet szerzett be, mellyel 172 tagúra bővítette alternatív meghajtású flottáját. A cég közleménye szerint a jelenlegi hibrid-elektromos flottája már több mint kétmillió mérföldet tett meg, mellyel 83 ezer gallon üzemanyagot spórolt meg és 950 tonna üvegházhatású gáztól szabadította meg a légkört. A hibrid teherautók 42%-kal kevesebbet fogyasztanak, 30%-kal alacsonyabb a károsanyag-kibocsátásuk és 96%-kal kevesebb makrorészecskét juttatnak a levegőbe. Pillanatnyilag a FedEx rendelkezik a legnagyobb hibrid teherautó-flottával az Egyesült Államokban és így komoly érdemei vannak a piac átformálásában.

bioetanol, bioüzemanyag, cellulóz, kukorica, üvegházhatás

PRO ÉS KONTRA

A cellulóz etanol a megoldás?

időpont:2008. február 22. 15:31

szerző:Autoblog

címkék:

Amerikában nem túl ígéretes jövőt jósolnak a kukorica-alapú etanol gyártásnak. A legfrissebb kutatások eredményei azt mutatják, hogy az etanol nemcsak rossz üzlet, hanem előállítása a környezetet is jobban károsítja. A tekintélyes Science magazin legfrissebb számában olyan tanulmányokat jelentetett meg, melyek bizonyítják, a bioüzemanyagok előállítása több üvegházhatásért felelős gázt termel, mint a fosszilis üzemanyagok előállítása. Két tanulmány egyenesen azt állítja, hogy a fosszilis üzemanyagok kukorica-alapú etanollal való helyettesítése 30 éven belül megduplázná az üvegházhatásért felelős gázkibocsátást. De a kimutatások szerint a George W. Bush által korábban megjelölt, Amerika olajfüggőséget enyhíteni tudó fűféle, az energiafű is 50%-kal emelné a káros gázkibocsátást. Mások szerint a jelenleg folyó negatív kampánynak nagyon kevés köze van az etanolhoz szükséges alapanyaghoz, sokkal inkább a kőolaj piaci részesedésének csökkenéséhez.