/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
cellulóz

DÖBBENET

Olajtermelő gombát fedeztek fel az őserdőben

időpont:2008. november 10. 15:45

szerző:Autoblog

címkék:

Gary Strobel, a Montana Állami Egyetem tudósa fedezte fel a patagóniai esőerdőben azt a gombafajt, mely természetes úton nyersolaj komponenseket, leginkább a dízelolajhoz hasonlítható szénhidrogéneket szintetizál. A gomba ráadásul cellulózon tenyészik, ami a leggyakoribb szén-alapú anyag a Földön. Folytatás a címre kattintva!

biomassza, bioműanyag, cellulóz, hidrogén, mazda, mazda5, premacy

FENNTARTHATÓ ZOOM-ZOOM

Bioműanyagokot fejleszt a Mazda

időpont:2008. június 26. 15:42

szerző:Autoblog

címkék:

A fejlesztés alatt álló bioműanyag nem csökkenti az élelmiszer-forrásokat, hiszen az alapjául szolgáló cellulóz biomassza olyan, fogyasztásra nem alkalmas növényi alapanyagból készül, mint a növényi hulladék vagy faforgács. Ezen felül, mivel a cellulóz biomassza növényi alapú, és ezáltal karbon-semleges, a bioműanyag mérsékli függőségünket a Föld korlátozott fosszilis üzemanyag-készleteitől, és csökkenti a széndioxid-kibocsátást.

biodízel, bioetanol, bioüzemanyag, cellulóz, e85, flexfuel, gm, hummer

SZAPORODNAK

Texasban megnyílt az első alternatív üzemanyagkút

időpont:2008. március 31. 15:40

szerző:Autoblog

címkék:

Megnyílt Texas első nyilvános bioüzemanyag kútja, melyet félmillió dolláros beruházással építtetett Amerika vezető Chevrolet kereskedője, a Classic Chevrolet/Hummer. A Classic a félmillió dollárból kilenc töltőpisztolyos kutat hozott létre; a Classic Clean Fuels-nél E85-ös, E10-es és biodízel üzemanyagot lehet tankolni. A Classic Chevrolet/Hummer egyre több E85-tel is üzemelő rugalmas üzemanyag-felhasználású járművet ad el, s bár alternatív benzinkutakból nincs hiány, mégis szükségét látták egy új kútnak. A létesítmény megnyitóját a GM is megtámogatta, mégpedig úgy, hogy az autósok két órán keresztül a normál 2,75 dollár helyett 85,9 centes gallonáron vásárolhattak bioetanolt. Hamarosan a Classic saját szivattyúját is átalakítják E85-re, így az újonnan kigördülő FlexFuel járművek teli tankkal hagyhatják el a kereskedést.

bioetanol, bioüzemanyag, cellulóz, kukorica, üvegházhatás

PRO ÉS KONTRA

A cellulóz etanol a megoldás?

időpont:2008. február 22. 15:31

szerző:Autoblog

címkék:

Amerikában nem túl ígéretes jövőt jósolnak a kukorica-alapú etanol gyártásnak. A legfrissebb kutatások eredményei azt mutatják, hogy az etanol nemcsak rossz üzlet, hanem előállítása a környezetet is jobban károsítja. A tekintélyes Science magazin legfrissebb számában olyan tanulmányokat jelentetett meg, melyek bizonyítják, a bioüzemanyagok előállítása több üvegházhatásért felelős gázt termel, mint a fosszilis üzemanyagok előállítása. Két tanulmány egyenesen azt állítja, hogy a fosszilis üzemanyagok kukorica-alapú etanollal való helyettesítése 30 éven belül megduplázná az üvegházhatásért felelős gázkibocsátást. De a kimutatások szerint a George W. Bush által korábban megjelölt, Amerika olajfüggőséget enyhíteni tudó fűféle, az energiafű is 50%-kal emelné a káros gázkibocsátást. Mások szerint a jelenleg folyó negatív kampánynak nagyon kevés köze van az etanolhoz szükséges alapanyaghoz, sokkal inkább a kőolaj piaci részesedésének csökkenéséhez.