/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
bioetanol, kukorica

ÚJ ÜZEM

Hazánk a régió vezető etanoltermelőjévé lép elő

időpont:2012. május 25. 16:32

szerző:Autoblog

címkék:

Újabb bioetanol üzemet épít Mohácson az Ethanol Europe Renewables LTD. A Baranya-megyei gyárban a tervek szerint évente több száz millió liter környezetbarát üzemanyagot állítanának elő.

bioetanol, kukorica

BIOETANOL ITTHONRÓL

Bioetanolt gyártanak Szabadegyházán

időpont:2008. július 14. 13:45

szerző:Autoblog

címkék:

A Fejér megyei Szabadegyházán ünnepélyes keretek között felavatták Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzemét, amely az élelmiszeripari alapanyagok mellett jelentős mennyiségben gyárt az Európai Unióban környezetvédelmi szempontból előnyösnek ítélt bioetanolt. A Hungrana Kft. mintegy százmillió eurót költött az üzem kapacitásbővítésére, amely immár napi 3000 tonna alapanyag feldolgozására képes, s ezzel a legnagyobb kukoricafeldolgozó Európában. "A magyar mezőgazdaság számára rendkívüli jelentőségű, hogy egyik szántóföldi növényünk számára környezetvédelmi és üzleti szempontból is kiemelkedő, európai nagyságrendű feldolgozóüzem jött létre az ország szívében" -emelte ki a megnyitón Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

biodízel, bioüzemanyag, kína, kukorica

TERMELÉS NÖVELÉS

Kína egyeduralkodó lehet az etanoltermelésben is

időpont:2008. május 09. 13:31

szerző:Autoblog

címkék:

Az eddig sem volt kérdéses, hogy Kína erősen érdeklődik a bioüzemanyagok előállítása és használata iránt. A világ legnépesebb országa 2004 és 2007 között ötszörösére, 1,5 metrikus tonnára növelte évi etanoltermelését. Szakértők szerint ez a szám a duplájára nőhet az elkövetkező években. Több más országgal együtt Kína is szembesült a földhiánnyal, azaz hogy egyre kevesebb az a termőterület, amelyet bevonhatnak a bioüzemanyag-termelésbe. Az ázsiai ország tervei között is az szerepel, hogy az etanoltermelést függetlenítse a gabonatermeléstől, és olyan anyagokat hasznosítson üzemanyagként, mint az édesburgonya (batáta), a manióka vagy a cirok. Egyes kínai gyártók például már ma is keveréket készítenek: 60% búza, 20% kukorica, 10% manióka és 10% batáta.

bioetanol, bioüzemanyag, cellulóz, kukorica, üvegházhatás

PRO ÉS KONTRA

A cellulóz etanol a megoldás?

időpont:2008. február 22. 15:31

szerző:Autoblog

címkék:

Amerikában nem túl ígéretes jövőt jósolnak a kukorica-alapú etanol gyártásnak. A legfrissebb kutatások eredményei azt mutatják, hogy az etanol nemcsak rossz üzlet, hanem előállítása a környezetet is jobban károsítja. A tekintélyes Science magazin legfrissebb számában olyan tanulmányokat jelentetett meg, melyek bizonyítják, a bioüzemanyagok előállítása több üvegházhatásért felelős gázt termel, mint a fosszilis üzemanyagok előállítása. Két tanulmány egyenesen azt állítja, hogy a fosszilis üzemanyagok kukorica-alapú etanollal való helyettesítése 30 éven belül megduplázná az üvegházhatásért felelős gázkibocsátást. De a kimutatások szerint a George W. Bush által korábban megjelölt, Amerika olajfüggőséget enyhíteni tudó fűféle, az energiafű is 50%-kal emelné a káros gázkibocsátást. Mások szerint a jelenleg folyó negatív kampánynak nagyon kevés köze van az etanolhoz szükséges alapanyaghoz, sokkal inkább a kőolaj piaci részesedésének csökkenéséhez.

biodízel, bioetanol, bioüzemanyag, kukorica

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mégis érdemes foglalkozni a bioetanollal?

időpont:2007. október 25. 16:38

szerző:Autoblog

címkék:

Ha a bioetanol gyártás és felhasználás segítségével az éves fosszilis energiahordozó megtakarítás elérheti a teljes magyar kőolaj és kőolajtermék import több mint 10%-át, illetve a teljes magyar földgáz import közel 5%-át, valamint Magyarország teljes energiafelhasználásának közel 5%-át és energiatermelésének 12 %-át, ráadásul az országban átlagos éghajlati feltételek között megtermelt kukoricafelesleg sem veszne kárba, sőt hasznot hozna a gazdáknak, akkor miért hagynánk ki? Összességében lehet, hogy pozitív képet nyújt a bioetanol magyarországi termelése? Akkor kinek az érdeke, hogy mégis ellenkező képet fessen róla?