/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A cellulóz etanol a megoldás?

2008. február 22. 15:31   |   Autoblog
címkék:  

Amerikában sokan attól félnek, hogy a kukorica-alapú etanol gyártás a legnagyobb energiapolitikai baki lesz az USA történelmében.

Amerikában nem túl ígéretes jövőt jósolnak a kukorica-alapú etanol gyártásnak. A legfrissebb kutatások eredményei azt mutatják, hogy az etanol nemcsak rossz üzlet, hanem előállítása a környezetet is jobban károsítja. A tekintélyes Science magazin legfrissebb számában olyan tanulmányokat jelentetett meg, melyek bizonyítják, a bioüzemanyagok előállítása több üvegházhatásért felelős gázt termel, mint a fosszilis üzemanyagok előállítása. Két tanulmány egyenesen azt állítja, hogy a fosszilis üzemanyagok kukorica-alapú etanollal való helyettesítése 30 éven belül megduplázná az üvegházhatásért felelős gázkibocsátást. De a kimutatások szerint a George W. Bush által korábban megjelölt, Amerika olajfüggőséget enyhíteni tudó fűféle, az energiafű is 50%-kal emelné a káros gázkibocsátást. Mások szerint a jelenleg folyó negatív kampánynak nagyon kevés köze van az etanolhoz szükséges alapanyaghoz, sokkal inkább a kőolaj piaci részesedésének csökkenéséhez.

Amerikában sokan attól félnek, hogy a kukorica-alapú etanol gyártás a legnagyobb energiapolitikai baki lesz az USA történelmében, hiszen nem megtakarítást hoz, hanem dollármilliárdokat húz ki az adófizetők zsebéből. 2006-ban George W. Bush az energiafüvet említette, mint hatékony és környezetbarát bioüzemanyag alapanyagot, mely csökkentheti az USA olajfüggőségét. Az Amerikában nagy mennyiségben megtalálható fűféle kiváló etanol előállítási célra, mert rossz minőségű talajon is megél, jól viseli az időjárás változást, gyorsan nő, továbbá kevés trágyát és gyomirtót igényel. Az energiafű ráadásul évelő növény, nem úgy, mint a kukorica, s egy hektár földön 6-10 tonna takarítható be belőle. Egy tonna nyers növényből akár 380 liter, hektáronként pedig 1000 gallon etanol is kinyerhető, ami sokkal jobb érték, mint a cukornád (665 gallon) és a kukorica (400 gallon) esetében.

Bush 2006-os State of the Union beszéde óta már 100 millió dollárt fektettek be az új üzemanyagforrással kapcsolatos kutatásba, pedig az energiafű hatékonyságát is sokan megkérdőjelezik. Tad Patzek, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora az energiafű esetében például negatív mérlegről beszél, szerinte 45%-kal több fosszilis energiát igényel, mint amennyit megtermel. Richard Muller, a Berkeley professzora szerint az energiafű-biomassza etanollá való alakítása az a folyamat, ami hatékonyatlan. A Lawrence Berkeley Laboratory Helios Project is többek között azon dolgozik, hogy a cellulóz etanollá való átalakítása minél hatékonyabb legyen.

Bob Dinneen, az amerikai Renewable Fuels Association (Megújuló Üzemanyagok Szövetsége) elnöke egy nyilatkozatot tett a Washingtonban tartott Cellulóz Alapú Etanol Konferencián. “Vagy folytatjuk az utat a nagyobb energia diverzitás és a biztonság felé a jelenlegi Megújuló Üzemanyag Szabványt kiterjesztve, ösztönözve a befektetéseket az új cellulóz etanol technológiák iránt, vagy megtántorodunk, alulmaradunk és továbbra is kőolajfüggésben élünk, beleértve a gazdasági és környezeti következményeit. “Néhányan azt hiszik, hogy a választás elég egyértelmű. Hát nem. A biztos pénzügyi háttérrel rendelkező ellenzők mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzet maradjon fent. “Néhányan azt hiszik, hogy ez csak az élelmiszer kontra üzemanyagról szól, és a vadul eltúlzott felszólalásokról, melyek szerint a gabonából előállított etanol az élelmiszer árakat megnöveli. Nem növeli meg. Vannak csoportok, amelyek mindent megtesznek a cellulóz etanol lelassításáért, téves információkat adva a földhasználattal, erdőirtással, vízhasználattal valamint infrastruktúra költségekkel kapcsolatban. “A jelenleg folyó alattomos kampánynak nagyon kevés köze van az etanolhoz szükséges alapanyaghoz, sokkal inkább a kőolaj piaci részesedésének csökkenéséhez, ami akkor következik be, ha mi sikeresek leszünk. Ellenzőinknek nincs olyan, hogy jó etanol vagy rossz etanol; minden, ami etanol, az rossz. Az etanol iparon belül mi sem tehetünk különbségeket az alapanyagot illetően, hanem propagálnunk kell azt az üzenetet, hogy mindegyik etanol jó; sokkal jobb, mint a kőolaj.

Annyi biztos, hogy az Európai Unió kitart a bioüzemanyagok mellett, a tavaly márciusban elfogadott 10%-os bekeverési arány (2020-ig) továbbra is mérvadó.

Forrás: MSN Money, Magyar Bioetanol Szövetség, Wikipedia

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/