/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Úton a királykategóriába: Az F2 listavezetője Verstappent is legyőzte

2023. július 18. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Frederik Vesti Dániában, Vejle városában látta meg a napvilágot 2002-ben, jelenleg pedig a Mercedes utánpótlás-programjának tagjaként a Formula 2-ben versenyez, ahol vezeti a bajnoki pontversenyt.

Horváth Dániel Dorte Riis Madsennel, Frederik Vesti menedzserével és az ifjú dán versenyzővel beszélgetett.

„Fred egy nagyon szerény háttérrel rendelkező családból származik, de rendkívül keményen dolgozó édesapja van. 2016-ban egy teszt során a Van Amersfoort Racing színeiben Fred gyorsabb köröket teljesített, mint Max Verstappen. Tulajdonképpen minden itt kezdődött, ez a teljesítmény adott számára lehetőséget arra, hogy egy évvel később a német Formula 4-ben versenyezzen. Ekkor még nem dolgoztam Fred oldalán, de hozzásegítettem az első nagy szponzori szerződéséhez a Give Steel céggel. Az F4-ben való szerepléshez azonban önmagában kevés volt a szponzoráció révén szerzett 1 millió Dán Korona, így a fennmaradó részt az édesapja finanszírozta. A cél érdekében Fred édesapja értékesítette farmját és családi házát, hogy a fia versenyezni tudjon 2017-ben” – mondta Dorte.

„Fred gyermekkora óta a kezébe vette az irányítást. 12 évesen a biciklijére pattant, hogy pénzt gyűjtsön a környékben élőktől, ahol felnőtt. Készített egy néhány oldalas katalógust képekkel ellátva, hogy meggyőzze a helyi üzletembereket, megéri, ha támogatják őt” – tette hozzá.

Vesti így emlékszik vissza: „Időjárástól függetlenül kerékpároztam a helyi utcákban, hogy pénzt szerezzek. Természtesen sok ember van, aki folyamatosan pénzt kér vállalkozóktól különböző célokra. Attól függetlenül, hogy sikeres vagy-e, szerintem minden annak a függvénye, hogyan mutatod be magad. Annak már jó üzenete van, ha vagy elég bátor, hogy édesanyád és édesapád nélkül odaállj valaki elé, és elmond, mit szeretnél. Úgy gondolom, mindenképp erős üzenete van annak, ha egy 12 éves srác hirtelen betoppan egy helyi vállalkozás menedzserének az irodájába.”

„Ami Dortét illeti, számtalan alkalommal írtam neki, rengeteg e-mailt küldtem neki szöveggel és fotókkal bemutatva, hogy hol tartok épp és milyen ütemben halad a fejlődésem. Sajnos sokáig úgy tűnt, mindhiába a sok erőfeszítés.”

Egy napon azonban Dorte Riis Madsen személyes találkozóra hívta Vestit, hogy váltsanak néhány szót, és adjon a fiatal versenyzőnek néhány jó tanácsot.

„Nem volt egyszerű találkozó, hiszen tudtam, hogy Dorte az egyetlen személy az országban, akinek valós tapasztalata és szakértelme van a motorsportok világában. Korábban már egy másik versenyzőt is eljuttatott a Forma-1-ig, ezért szükségem volt rá, hogy támogasson és életben tartsam az álmom, mely a Forma-1-be való kerülést jelenti” – mondta Vesti.

„14 éves korában kezdtem el dolgozni Kevin Magnussennel, és megígértem neki, eljuttatom a Forma-1-ig, amit el is értünk. 8 évvel később, amikor befejeztük a közös munkát – ami jogi procedúrával végződött, úgy gondoltam, soha többé nem akarok a motorsportok közelében dolgozni. Fred hatására azonban átgondoltam a dolgokat, és sikerült meggyőznie, hogy ismét mindent újrakezdjek egy fiatal versenyzővel. Számos versenyzővel dolgoztam már karrierem során, de be kell valljam, soha senki nem nyűgözött le úgy, ahogy Fred tette” – mondta Dorte Riis Madsen.

„Fred 14 éves volt, amikor aktívan próbált meggyőzni, legyek a menedzsere. Kezdetben több alkalommal is nemet mondtam neki, azonban ő nem csüggedt. Tovább próbálkozott, ami mutatja az elszántságát és akaraterejét. Mindeközben én kívülről figyeltem a fejlődését.”

„15 éves korában potenciális támogatókat hívott egy helyi vendéglátóhelyre, és meggyőzte az étterem tulajdonosát, hogy a találkozó során fogyasztott ételeket és italokat a hely állja. A networkingre mindig fontos hangsúlyt fektetett, és akkor sem riadt vissza, ha az ország leggazdagabb embereit kellett felhívnia. Mondanom sem kell, ezek az üzletemberek még soha nem éltek át hasonlót, hogy egy ennyire fiatal srác próbálja megközelíteni őket. Már 10 éves korában előadásokat tartott iskolás társainak a vállalkozói létről, illetve arról, hogy tűzzenek ki maguk elé nagy célokat és soha ne adják fel az álmaikat.”

„Vestinek mindig sikerül a lehető legtöbbet kihoznia az adott helyzetből. Karrierje elején, amikor a tehetősebb ellenfelei új gumikkal álltak rajthoz, Frednek legtöbbször használt abroncsokkal kellett versenyeznie. Karrierje kezdetén egy régi, nem túl jó állapotban lévő lakókocsiban élt, mert nem engedhette meg magának, hogy hotelben szálljon meg. Ez olyan erőt adott neki, ami éhesebbé és eltökéltebbé tette társainál” – tette hozzá Vesti menedzsere.

Mercedes és Toto Wolff

Fred 2018 májusában egy monacói jachton találkozott Gwen Lagrue-val, a Mercedes utánpótlás-programjának tanácsadójával. Fred és menedzsere ekkor már hónapok óta kapcsolatban voltak a Mercedesszel. A találkozó jól sikerült, és az akkor még 16 éves dán ifjú ígéretet kapott a Mercedestől: rajta tartják a szemüket.

Első körben a Mercedes nem adott lehetőséget Vestinek, a fiatal dán viszont nem csüggedt. „Ez csak még jobban motivál. Tudom, hogy mit kell tennem, a célom egyértelmű: dominálnom kell a Formula 4-et. A pályán kell bizonyítanom, hogy ott a helyem a Mercedes programjában. Ez így van rendjén, talán túl egyszerű is lett volna, ha rögtön bekerülök az utánpótlásprogramba.”

Ezt követően Vesti minden versenye után riportokat írt, amit eljuttatott a Mercedesnek. Az erősségei mellett azt is leírta, milyen gyengeségekkel szembesült az adott hétvégén.

Hockenheimben az F4-es pódium legfelső fokán aztán Vesti életében először találkozott Toto Wolffal. A sors furcsa fintora, hogy Wolff adta át a dobogósoknak járó serleget, Vesti pedig még a dobogóra vezető úton üdvözölte Toto Wolffot.

Miután Vesti bezsebelte az F3-as bajnokságot, a Mercedes radarján is feltűnt. 2020 elején vett részt első szimulátoros tesztjén az Ezüstnyilaknál, ezen év végére pedig már az utánpótlás program részévé vált.

Nemrégiben Kevin Magnussent, a Forma-1 jelenlegi dán versenyzőjét is Vestiről kérdezték: „Régóta ismerem Frederiket, aki még mindig nagyon jó barátja az öcsémnek, sőt gokartoztak is együtt. Fred mindig nagyon gyors volt. Jelenleg az egyik legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja a fiatalok közül, nagyszerű munkát végez, és vezeti az F2-es bajnokságot. Konzisztens és megbízható teljesítményt nyújt. Azt gondolom, teljes Dánia izgatott a teljesítménye láttán, és remélhetőleg lesz hely számára a Forma-1-ben.”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/